Júniusban olcsóbb lett az élelmiszer

Az átlagos élelmiszerárak globálisan már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődtek.

KG
2014. 07. 03. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index júniusban 206 pont lett, 3,8 ponttal (1,8 százalékkal) alacsonyabb a májusinál, amikor 2,5 ponttal (1,2 százalékkal) csökkent a megelőző hónaphoz viszonyítva. Egy évvel korábban, 2013 júniusában a mutató mintegy 6 ponttal (2,8 százalékkal) magasabban állt.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 21,5 millió tonnával 2,478 milliárd tonnára javította, ami így minden idők második legnagyobb termése lehet. A FAO ezzel egy időben 702,7 millió tonnára változtatta az idei globális búzaterméssel kapcsolatos várakozását az egy hónappal korábban várt 701,7 millió tonnáról. Az idei évre várt búzamennyiség 1,8 százalékkal kisebb a tavalyi rekordnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.