Kissé emelkedett az olaj ára

Minimálisan emelkedett péntek reggel a nyersolaj világpiaci ára; január eleje óta ezen a héten csökkent a legnagyobb mértékben.

NT
2014. 07. 04. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel 8 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 6 cent emelkedéssel 111,06 dollár volt. A típus ára a héten 2 százalékkal gyengült. Az árcsökkenésben szerepet játszik, hogy Líbia olajtermelése kezd helyreállni, és a piac várakozása szerint enyhülnek a Teherán elleni nemzetközi szankciók, ami az iráni olajexport bővülését eredményezi.

Megfigyelők azonban azt mondták, hogy az árcsökkenést megakaszthatja, ha az iraki felkelők leállítják az ország olajkivitelét; Irak az OPEC második legnagyobb olajtermelője. A további árcsökkenés ellen hat az is, hogy a globális gazdaság élénkülésére nő a világ olajkereslete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.