Kölcsönös orosz–ukrán embargót rendeltek el

Oroszország a tej és a tejtermékek behozatalát tiltotta meg, míg Ukrajna a sertésimportot állította le.

KG
2014. 07. 27. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először az ukrán hatóságok jelentették be csütörtökön, hogy leállítják az orosz sertéshúsimportot, mert Brjanszk és Orenburg városokban, valamint a kurszki körzetben afrikai sertéspestis fordult elő. Emiatt az ukrán hatóságok azonnali hatállyal megtiltották az élősertés és feldolgozott termékeik importját Oroszországból.

Másnap Oroszország bejelentette, hogy megtiltja július 28-ától az ukrán tej és tejtermékek importját, mert azok ismeretlen eredetű pálmaolajat tartalmaznak, ami veszélyt jelenthet a fogyasztókra.

Oroszország már korábban megtiltotta az ukrán burgonya importját, valamint a sertéshúsét, szintén afrikai sertéspestisre hivatkozva. Oroszország ezenfelül korlátozza a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek a behozatalát.

Oroszország idén eddig 495 millió dollár értékben importált ukrán mezőgazdasági termékeket, ebből 106,3 millió dollárért tejtermékeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.