Kormánybiztos felügyeli az atomerőmű teljesítményét

A kormányzat Aszódi Attila egyetemi tanárt választotta erre a feladatra.

NT
2014. 07. 01. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánybiztos – feladatkörében eljárva – ellátja a paksi atomerőmű új blokkjai teljesítményének fenntartásával összefüggő valamennyi feladatot. Ezek körébe tartozik különösen a tervezéshez és megépítéshez szükséges minden pontos kiinduló adat, az elkészítendő tervdokumentáció, a megvalósítás tervezett időkerete, valamint a minőségbiztosítási programok szakmai irányítása, és az ezzel összefüggő hatástanulmányok elkészítésében való részvétel és szakmai irányítás.

A határozat külön is kiemeli a kormánybiztos feladatai közül a következőket: biztosítja a Magyarország és az Oroszország közötti megállapodás értemében kötendő, az erőmű blokkjainak tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződés tárgyalásakor a szakmai irányítást és a koordinációt.

Ugyanennek a szerződésnek a keretében a blokkok üzemeltetési és karbantartási támogatásáról szóló szerződés tárgyalása során képviseli a szakmai irányítást és a koordinációt. Végül a nukleárisfűtőanyag-ellátás biztosítására, a használt üzemanyag kezelésére – beleértve az újrafeldolgozást is – és a nukleáris hulladék kezelésére vonatkozó szerződés tárgyalása során szintén a szakmai irányítást és a koordinációs feladatokat látja el.

Aszódi Attila egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Az Európai Bizottság szakértőjeként – a fukusimai balesetet követően – részt vett az európai atomerőművek célzott biztonsági felülvizsgálatában, az úgynevezett stressz tesztekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.