Közel az utolsó kamatcsökkentés

Szólni fogunk, miután ez megtörténik – jelentette ki Gerhardt Ferenc MNB-alelnök.

GB
2014. 07. 10. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Matolcsy György jegybankelnök Londonban célzott rá, a kétszázalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.

Az alelnök elmondta, egy bizonyos ponton túl a 10 bázispontos kamatvágások már csak szimbolikus jelentőségűek, a reálgazdaságot nem segítik.

Elmondta: a 315 forintos euróárfolyam már bántotta komfortérzetét, de mivel komoly piaci jajongást nem váltott ki, ezért a többi döntéshozó nem törődött vele. Gerhardt azt határozottan cáfolta, hogy a jegybanknak érdekében állna a gyengébb forintárfolyam.

A jegybank 12 milliárd eurót (3700 milliárd forint) biztosan nem adna a devizahitelek forintosításához, de a tartalékok néhány milliárdos csökkentése elképzelhető – mondta az interjúban Gerhardt.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbb június 24-én, kedden csökkentette az alapkamatot 2,4 százalékos szintről 2,3 százalékra. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, a kamatcsökkentés 7 százalékról indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.