Londonba mehet az első járat a kibővített magyar reptérről

Ahhoz, hogy beinduljon a fapadosforgalom, még komoly fejlesztésekre van szükség.

NT
2014. 07. 04. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapnak Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a remények szerint még idén megállapodás születhet a járat indításáról. Borkai Zsolt győri polgármester a lapnak azt hangsúlyozta: a fapadosforgalom beindításához új utasterminálra van szükség, a több százmilliós beruházáshoz „az állami szerepvállalás is kihagyhatatlan”.

A kibővített, Boeing 737 és Airbus 320 típusú gépek indítására és fogadására alkalmas péri repülőteret mintegy 6,6 millió euróból bővítették ki. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az átadón arról beszélt, „Északnyugat-Magyarország fejlődése a bizonyíték az újraiparosítási politika sikerére”. Emlékeztetett arra: a 2010-es kormányalakítás idején „Magyarország a szakadék szélén állt”, az akkor meghozott döntés alapján pedig arra helyezték a hangsúlyt, hogy hazánk Európa termelési központjává alakítva a válságból erősebben kerüljön ki, mint amilyen a krízis kitörésekor volt.

A korábbi tájékoztatás szerint a péri repülőtéren a fejlesztés részeként 1450-ről 2030 méteresre hosszabbították a 30 méter széles kifutópályát, amelynek két végén 100-100 méter biztonsági sávot építettek. A gurulóutat 10,5-ről 15 méteresre szélesítették, új leszállórendszert építettek ki, bővítették a reptér pályakarbantartó és kiszolgálókapacitását, valamint hangárt és előteret kapott a légikikötő.

Az építési munkálatok becsült költsége 4,17, a landolási rendszeré pedig 1,4 millió euró volt. Az előrejelzés szerint a kiszolgálólétesítmények 580 ezer euróba kerülhetnek, a szükséges berendezések beszerzése pedig 500 ezer eurót igényelhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.