Magyarország elvégezte a feladatokat

Az energiabiztonságot alapozta meg hazánk azzal, hogy összeköttetést teremtett a többi ország gázvezeték rendszereivel.

NT
2014. 07. 03. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint Szijjártó Péter elmondta, hogy Közép-Európa energiabiztonsága szempontjából az új gázforrások bevonása kritikus fontosságú, ehhez beruházásokra van szükség. Magyarország a szükséges beruházásokat elvégezte azzal, hogy kiépítette a szomszédos országok gázvezeték rendszereivel való összeköttetést.

Az államtitkár elengedhetetlennek nevezte, hogy a régió energiabiztonsága érdekében a többi ország is megtegye a megfelelő lépéseket és betartsa az erre vonatkozó európai uniós előírásokat. Magyarország várakozással tekint azon román és horvát beruházások elé, amelyek nyomán lehetővé válik a magyar–román és magyar–horvát interkonnektor érdemi kétirányúsítása – mondta a beszámoló szerint Szijjártó Péter.

A Déli Áramlat megépítése európai érdek, hiszen hozzájárul Közép-Európa energiabiztonságának növeléséhez azzal, hogy diverzifikálja a beszerzési útvonalakat, csökkenti a tranzitkockázatokat, és nemcsak a szállítási útvonalában lévő országokat látja majd el, hanem Nyugat-Európát is – ezt még szerdán mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szijjártó Bécsben részt vett és előadást tartott egy balkáni energetikai konferencián, amelynek fő témái Közép- és Dél-Európa energiabiztonságának javítása és az ehhez szükséges beruházásokról való tárgyalások voltak.

A gázvezeték mellett foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök is a Belgrádban tartott keddi magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón. Mint mondta: „senki sem veheti el tőlünk azt a jogot, hogy gondoskodjunk az energiaellátásunk biztonságáról”. Hangsúlyozta, „nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy Magyarország gázellátása azon múljon, hogy mi történik Ukrajnában. Az ukránokkal való szolidaritást nem úgy kell kifejezni, hogy közben megfosztjuk a saját népünket az energiaellátás biztonságától. Ukrajnát támogatjuk, Ukrajnával szolidárisak vagyunk, de közben nekünk felelősségünk van Magyarország energiával történő ellátásáért. Ezért nem fogadjuk el azokat a nemzetközi véleményeket, amelyek a Déli Áramlat megépítését ellenzik, és ezt a jogot elvitatják Magyarországtól” – nyomatékosította a magyar miniszterelnök.

Az elmúlt egyéves magyar V4-elnökség egyik legfontosabb ügyének is az energiabiztonságot nevezte a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.