Magyarország teljes területéről lehet exportálni

Magyarország teljes területéről ismét exportálható a sertéshús Japánba.

NT
2014. 07. 25. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korlátozás feloldását az tette lehetővé, hogy a japán hatóságok lezárták az eddig tilalom alatt álló négy magyar megyében – Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – a vaddisznóban előfordult klasszikussertéspestis-mentességével kapcsolatos, mindenre kiterjedő vizsgálataikat. Ezek során megállapították, hogy az érintett megyék megfelelnek a japán állat-egészségügyi követelményeknek, és nincs akadálya az exportnak.

Az FM szerint a mostani siker – a tokiói magyar nagykövetség elengedhetetlen közreműködése mellett – annak köszönhető, hogy Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár ez év márciusában látogatást tett Japánban, valamint az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) májusi éves közgyűlésén is kétoldalú tárgyalást folytatott az ügyről.

A japán agárminisztérium kiemelte: a különleges és rendkívül jó minőségű, magyar mangalicából származó sertéshúsra komoly piaci igény mutatkozik a szigetországban. Következő lépésként megkezdődhet a kiszállításhoz szükséges jelenlegi dokumentáció és állat-egészségügyi bizonyítvány módosítása – jelezte a Földművelésügyi Minisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.