Már több mint 507 millió az Európai Unió lakossága

A bevándorlók miatt nőtt meg 1,7 millióval.

NT
2014. 07. 10. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU statisztikai hivatalának adataiból kiderül: tavaly csupán 80 ezer volt a természetes népességnövekedés az EU-ban, míg a bevándorlásnak köszönhetően 700 ezerrel bővült az uniós lakosság. A többi változás korábbi hibás adatok kiigazításának eredménye.

Az 1960-as évekhez képest az Európai Unió lakossága 100 millióval, az Egyesült Államoké 180 millióval emelkedett.
Az Eurostat adatai szerint Németországba érkezett a legtöbb, 437 300 bevándorló. A lakosságszámhoz viszonyított arányban Luxemburgban, Máltán és Svédországban volt a legnagyobb a bevándorlás.

Az abszolút számokat tekintve az elvándorlás a legsúlyosabban Spanyolországot érintette, innen 257 ezren vándoroltak ki, a világgazdasági válság miatt Portugália lakossága 36 ezer fővel, Görögországé 52 ezerrel, Írországé 26 ezerrel, Ciprusé pedig 12 ezerrel csökkent. Jelentős volt a kivándorlás Lettországból és Litvániából is.

A születésszám kissé csökkent, 2013-ban 5,1 millió újszülöttet anyakönyveztek az EU tagállamaiban, ez ezer lakosonként 10,0 születés, 2012-ben 10,4 volt. A 28 tagállamból Írországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában született a legtöbb gyerek a lakosságszámhoz viszonyítva, Írországban 15 születés jutott ezer főre, Franciaországban és Nagy-Britanniában kicsivel több, mint 12. A sereghajtók Portugália (7,9 újszülött/ezer fő), valamint Görögország, Olaszország és Németország voltak (8,5-8,5 születés ezer lakosonként).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.