Még tisztább lesz a Duna (x)

Teljessé válik a dél-budai főművi rendszer, amely Budafok szennyvizét a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbítja.

2014. 07. 29. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban már csak egyetlen kerület csatornahálózata nem csatlakozik valamelyik szennyvíztisztító telephez. Budafok-Tétény szennyvize ez idáig a dél-budai kiömlőkön keresztül, megfelelő tisztítás nélkül került a Dunába. A BKISZ-beruházás fontos eleme a dél-budai főművi rendszer teljes körű kiépítése: a XXII. kerület szennyvize a fejlesztés eredményeként a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre jut majd, így nem károsítja többé a Duna vizét.

A beruházás keretében továbbá kiépül több mint 33 kilométernyi utcai gerincvezeték is, melynek köszönhetően közel 1500 háztartás csatlakozhat a korszerű, környezetbarát szennyvízelvezető rendszerhez. A lakossági szennyvízcsatorna kivitelezése is hamarosan elindulhat.

A főművi rendszer részeként nem mindennapi műszaki megoldással a Duna alatt 22 méter mélyen építik meg a budai és pesti oldalt összekötő 650 méter hosszú nyomóvezetékpárt. Ezek a vezetékek továbbítják majd a budai oldalról a pesti oldalra az eddig tisztítatlan, napi több mint 25 ezer köbméter szennyvizet. A kivitelezés során különleges technológiát alkalmaznak majd: a vezeték alagútját a metróépítésnél is használt – de annál kisebb méretű – fúrópajzzsal vájják ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.