Milyen hatással lesznek a paksi projektre az oroszok elleni szankciók?

Aszódi Attila szerint egyelőre zökkenőmentesen zajlanak az előkészítő munkák.

WL
2014. 07. 28. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előkészítő fázist nem kell, hogy zavarja, ami most a nemzetközi politikában zajlik, ugyanakkor figyelemmel kell kísérni azt, ami az unió szintjén történik. Ha széles körű szankciót vezetnének be Oroszországgal szemben, az akár érintheti a projektet – mondta a kormánybiztos.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy „Európa ezer szállal kötődik Oroszországhoz”, így véleménye szerint a szankciókat illetően meg kell találni azt a megoldást, amellyel az európai érdekek nem sérülnek súlyosan.

A kormánybiztos reagált Szél Bernadett, az LMP társelnökének vasárnapi közleményére, miszerint az Aszódi Attila által vezetett BME Nukleáris Technikai Intézet több mint egymilliárd forint értékben kapott megbízást a Paksi Atomerőműtől és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Azt mondta, hogy az említett összeg az elmúlt 12 év projektjeinek a szerződéses összege, és mintegy száz szerződést ölel fel.

Hozzátette, hogy amikor megkapta a kormánybiztosi felkérést 2014. július 1-jén, lemondott igazgatói posztjáról a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem említett intézeténél, hogy a jövőben ne merülhessen fel az összeférhetetlenség kérdése.

Az atomerőmű bővítésével kapcsolatos aktuális munkáról elmondta, hogy jelenleg azokon a szerződéseken dolgoznak, amelyek a műszaki részletkérdéseket fogják tisztázni. Ezt a munkát ebben az évben szeretnék lezárni.

Ezzel párhuzamosan folyik a telephely-vizsgálati program, amely a tervek szerint jövőre zárul le. Megindult továbbá a környezetvédelmi vizsgálat is. Ha mindezek elkészülnek, akkor indulhat el az erőmű tényleges tervezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.