Mol–INA: július 25-én folytatódnak a tárgyalások

A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg Zágrábnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban.

TK
2014. 07. 19. 20:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Vrdoljak a Hina horvát hírügynökségnek adott interjújában elmondta: reméli, hogy most, miután megszületett az Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ellen az INA–Mol-ügyek egyesített perében hozott jogerős ítélet, a tárgyalások legfőbb témája a vállalat vezetési módjának megváltoztatása és a részvényesi megállapodás lesz. A Sanader elleni ítélet szerint a volt horvát kormányfő pénzt fogadott el a Moltól, hogy az megszerezhesse az irányítási jogokat az INA felett. (A Mol visszautasította a vádat.)

„Őszintén remélem, hogy (a magyarok) a tárgyalások első napjától kezdve elfogadják ajánlatunkat, méghozzá az új részvényesi szerződésről és az INA új igazgatásáról szóló javaslatot” – közölte Ivan Vrdoljak. A gazdasági miniszter hozzátette, a megegyezés a magyar féllel a jelenlegi helyzet lehető legegyszerűbb technikai megoldását kínálná, mivel így az INA fejlesztése a lehető leghamarabb elindulhatna.

A magyar olajvállalatnak 49,07 százalékos, míg Zágrábnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

Válaszul azokra a spekulációkra, miszerint az orosz Gazprom energiaipari vállalat vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben, Vrdoljak azt mondta: neki az a legfontosabb, hogy egy stratégiai partner úgy döntsön, érdemes befektetni az INA már meglévő gyártási és finomítási rendszerébe, a viszonteladói hálózatba, a regionális pozíció fenntartásába és a vállalat munkatársainak szakértelmébe.

„Több külföldi vállalattal folytattunk tárgyalásokat az INA helyzetéről. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy azok érdeklődnek az INA iránt? Valószínűleg igen, konkrét egyeztetések azonban nem voltak” – jegyezte meg a horvát gazdasági miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.