Működik az egységes mobilfizetés

Ezentúl az ország bármely településén azonos módon rendezhetjük a parkolási költségeket.

Bodacz Péter
2014. 07. 01. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától új, országosan egységes hálózaton, a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül rendezhetjük a parkolási díjat vagy az autópálya e-matricát, telefonunk használatával. Az autósoknak mégsem kell nagy változással számolniuk; mindössze az eddig megszokott 810-es behívószám változik 763-ra. Azaz ha mobilszolgáltatónkon keresztül – a telefonszámlával együtt – kívánjuk rendezni a parkolási díjat, akkor a 20-as, 30-as vagy 70-es körzetszám után 763-at, majd az adott parkolóhelynél feltüntetett mobilparkolási zónakódot kell tárcsázni. Ezeken a számokon jelezhetik az autósok szöveges üzenetben vagy hívás útján a parkolás kezdetét és végét. A 810-es számon próbálkozó autósok SMS-ben kapnak értesítést arról, hogy a szolgáltatás ott már nem érhető el.

 

A rendszert üzemeltető Nemzeti Mobilfizetési Zrt. minapi tájékoztatása szerint a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a szolgáltatás, és viszontértékesítőként a Telenor, a Magyar Telekom és a Vodafone mellett az Evopay, az Mpark, a Barion, valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is kínál az ország egész területén különféle mobilparkolási szolgáltatásokat; utóbbi például már okostelefonos applikációt is, így – mobilinternet-kapcsolat megléte esetén – az SMS- és hívásdíjak is megspórolhatók. Megszűnik tehát az eddigi széttagoltság, mostanáig ugyanis csak részleges lefedettséget biztosító szolgáltató állt az autósok rendelkezésére, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy településenként és nemritkán parkolási övezetenként eltérő rendszerek üzemeltek. Mint Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója egy múlt heti sajtótájékoztatón közölte, a társaság legfontosabb feladata a közszolgáltatások minőségének javítása az országosan egységes, átjárható és átlátható elektronikus és mobilfizetéses értékesítési rendszer felépítésével.

Ennek az átfogó, soklépcsős fejlesztésnek az egyik mérföldköve az egységes mobilparkolási rendszer elindítása. Az új rendszerhez való csatlakozási lehetőséggel a korábbiaknál több viszonteladó és szolgáltatás jelenik meg a mobilfizetéses értékesítésben. Emellett a lakossági kedvezmények kezelésére, valamint – a jogszabályi környezet rendezését követően – a mozgáskorlátozotti kedvezményekkel történő visszaélések megelőzésére is lehetőség nyílik – fogalmazott a társaság vezetője. A mobilfizetési zrt.-nél a mobilparkolás és az autópálya e- matricák ma kezdődő értékesítése mellett már több hónapja elérhető a tehergépjárművek után fizetendő elektronikus útdíj rendezésére alkalmas alkalmazás is.

A portfólió még az idén tovább bővül a MÁV és a Volán, valamint a BKK mobiljegyeivel, jövőre pedig a kulturális és sportrendezvények, önkormányzati fenntartású létesítmények belépőinek és a közigazgatási eljárási díjaknak a rendezésére is lehetőség nyílik a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül. A tervek között szerepel továbbá a szociális juttatások, támogatások gondozása is. Mint arra az állami cég felhívta a figyelmet, a nemzeti mobilfizetési rendszerhez nem csatlakozó szolgáltatók – ilyen pl. az EME Zrt. – a törvényi szabályozás szerint a továbbiakban nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. Másképp gondolja ezt az EME.

A társaság tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: kötelezettségszegési eljárást kezdeményeztek az Európai Bizottságnál a magyar állam ellen „a mobilfizetési piac kisajátításáért”, ezért a párhuzamos működést tartanák elfogadhatónak. Iváncsics Pál, a vállalkozás egyik tulajdonosa, az EME Holding Kft. ügyvezetője úgy vélekedett, ilyen körülmények között tovább kell működnie az EME 810-es hívószámának is. A távirati iroda beszámolója szerint a cégvezető kifejtette: viszonteladói lennének az állami társaságnak, ám annak ehhez be kellene mutatnia a mind a három mobilszolgáltatóval, valamint legalább a meghatározó önkormányzatokkal kötött szerződéseket, ami nem történt meg. A mobilfizetési zrt. korábban azt közölte, tárgyaltak az együttműködésről, ami miatt még a jelentkezési határidőt is módosították, megegyezni azonban nem sikerült, így felfüggesztették az egyeztetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.