Nem lankad a hazai turizmus lendülete

10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 azonos időszakához képest.

MNO
2014. 07. 08. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakportál keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az átlagos foglalási érték 6,7 százalékkal, 30 766 forintra nőtt a második negyedévben. A SZÉP-kártya felhasználás szintén bővült, mintegy 10 százalékkal. Ez részben annak is köszönhető, hogy április elején még közel 4 milliárd forintnyi, május 31-ig elköltendő pénzösszeg lapult a magyarok zsebében. A Szallas.hu előfoglalási adatai alapján a tavalyinál is több telt házas hétvégére lehet számítani az idén a Balatonon, miközben júliusban a népszerűbb balatoni településeken egyre több szálláshely közelíti meg a teljes kihasználtságot.

A közlemény idézi Varga Zoltánt, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: az előfoglalási adatok alapján sok lesz a telt házas hétvége júliusban, és ha jó lesz az idő, augusztusban is. A nyár utolsó hónapjában leginkább az augusztus 20-ai ünnepnapot a hétvégével összekötő ötnapos időszakra regisztráltak jelentős számú előfoglalást – tette hozzá. A felmérés szerint idén április–június között a foglalások mintegy háromnegyede 1, illetve 2 éjszakára szólt. A legtöbben egy-egy éjszakát töltöttek otthonuktól távol, de több alkalommal is elutaztak. A szálláshelytípusok között a vendégházak és apartmanok tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból. Varga Zoltán ismertetése szerint az alacsonyabb árfekvésű vendégházak és apartmanok átlagon felüli növekedése évek óta tart. A 4-5 csillagos szállodák kivételével a többi szálláshely-kategória részesedése csökkent, leginkább a 2 csillagos hoteleké – mondta.

A kutatás szerint júniusban már a horvátországi szállások iránt is megnőtt a kereslet, a legnépszerűbb helyek rangsorában a mindössze egyetlen városnak helyet adó Vir sziget végzett az élen, amit Rab, Medulin, Pula majd Crikvenica követett. Ami a magyarországi foglalásokat illeti, papírforma szerint alakult a legnépszerűbb települések rangsora az előző 3 hónapban. Csakúgy mint 2013 hasonló időszakában, a lista élén Budapest végzett, a fővárost Siófok, majd Hajdúszoboszló követte.

Az előfoglalási adatokból ugyanakkor már tisztán látszik, hogy a nyár leginkább a balatoni települések felé tereli a kikapcsolódásra vágyókat. A 10 legnépszerűbb helyből 6 a magyar tenger mellett található, de a maradék 4 is fürdőváros, Budapest ugyanakkor az előfoglalásoknál már kimaradt a top 10-es listából – mondta Varga Zoltán. A szállásközvetítő cégnek mintegy 14 ezer aktív szállásadó partnere van itthon és külföldön. A honlapnak több mint 700 ezer regisztrált felhasználója van és havonta mintegy másfél millió látogató keresi fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.