Óriásit csökkent a munkanélküliek aránya

A májusinál 15 százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig 20 százalékkal kevesebb álláskeresőt regisztráltak

NT
2014. 07. 22. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaügyi központ adatai szerint a nyár első hónapjában 12 ezer álláskereső szerepelt a regisztrációban Zala megyében, a májusinál csaknem 2200-zal, a tavaly júniusinál pedig több mint 3 ezerrel kevesebb. A nyilvántartott álláskeresők 11 százaléka, 1300 fiatal pályakezdő.

A korábbi évek júniusában az előző hónaphoz képest átlagosan 5 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. Az idén a 15 százalékos mérséklődés részben a közfoglalkoztatás több mint ezres bővülésének, valamint az idényjellegű munkaerő-keresletnek az eredménye.

Június végén a megye valamennyi területén kevesebben kerestek munkát, mint egy hónappal korábban. A nyilvántartott álláskeresők aránya 9,2 százalékra csökkent: a mutató Keszthely térségében a legalacsonyabb, mintegy 6,7 százalék, de a megyei átlag alatti a munkanélküliségi ráta Lenti és Zalaegerszeg környékén is. A legmagasabb (13,9 százalék) az álláskeresők aránya a letenyei kirendeltség területén.

Az első félévben összesen 5700 nem támogatott új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók. A júniusban bejelentett 2 ezer álláshely több mint fele a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódik. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak mellett összeszerelők, bolti eladók, tehergépkocsi-vezetők, targoncavezetők számára ajánlottak munkát.

A munkaügyi szervezet közlése szerint a nyilvántartásba kerülők száma évek óta nem volt ilyen alacsony Zala megyében, mint az idén júniusban. A kirendeltségeken 1200 álláskeresőt regisztráltak, közülük 200-an első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban.

Az ismételten álláskeresővé válók mintegy fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de több mint 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idő eltelt azóta, hogy kikerültek a nyilvántartásból. Az álláskeresők többsége segéd- vagy alkalmi munkásként dolgozott korábban. Az év első felében összesen 10 500 álláskereső tudott munkába állni: 5900-an támogatott, 4600-an pedig támogatás nélküli foglalkoztatás keretében.

Decemberig újabb 103 ezer embert vonnak be a közfoglalkoztatásba – számolt be a Magyar Nemzet. Augusztusban így már 244 ezren kaphatnak segély helyett munkát. A feladatra több mint 47 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány.

 

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban májusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.