Saját fejlesztési bankot hoznak létre a BRICS-országok

A székhely Sanghaj vagy Újdelhi lehet.

PR
2014. 07. 10. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő szervezet kétnapos csúcsértekezlete kedden kezdődik a brazíliai Fortalezában. A létrehozandó bank tőkéje 10 milliárd dollár lesz, és ezen felül további 40 milliárd dollárig vállalna kezességet. Az 50 milliárd dollárt rövid időn belül 100 milliárd dollárra növelik és a közös bank várhatóan 2016-ban látna hozzá a hitelfolyósításhoz.

A BRICS-országok ezen felül várhatóan megállapodnak egy 100 milliárd dolláros devizaalap létrehozásáról, amivel a devizapiacokat akarják stabilizálni. Kína 41 milliárd, Brazília, India és Oroszország egyenként 18 milliárd, Dél-Afrika 5 milliárd dollárt fog beletenni az alapba. A BRICS-országokban él a Föld népességének 40 százaléka, és a 2000-es 16 százalékról 2010-re 25 százalékra emelkedett részesedésük a világ GDP-jéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.