Szijjártó: Kirobbanó a forma

Magyarországon az autóipari szektor vállalatai ma már csaknem 127 ezer munkahelyet adnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

NT
2014. 07. 22. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás négy fő területe a magyarországi beszállítói kör növelése, a kutatás-fejlesztésen alapuló gyártásfejlesztés, a foglalkoztatás bővítése, illetve a szakképzési rendszer fejlesztése. Az ünnepélyes aláíráson Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy elindítja az ország újraiparosítását, azt a stratégiai célt kitűzve, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja.

Jelentősen hozzájárult a gazdasági teljesítményhez az autóipar

„A hazai újraiparosítás sikeres, amiben az autóipar fontos szerepet játszik, a magyar autóipar kirobbanó formában van” – fogalmazott az államtitkár. Szijjártó Péter emlékeztetett: tavaly 112 ezer, idén viszont már csaknem 127 ezer munkahelyet tart fenn az a 712 vállalat, amely ebben a szektorban dolgozik. A gépkocsiipar által előállított termelési érték az év első öt hónapjában a teljes feldolgozóipari termelés 20 százalékát is meghaladta a tavalyi 18 százalék után, és a teljes magyar termékexporton belül már 20,4 százalék az autópar teljesítménye.

A stratégiai cél megvalósításához partnerekre van szükség, ezért köt a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodásokat. A ZF a világ tíz legnagyobb autóipari beszállítója közé tartozik, a ZF Hungáriával a 45. ilyen dokumentumot írták alá. A vállalat a nyolcadik német stratégiai partner – közölte az államtitkár.

A stratégiai partnerek összesen 150 ezer munkahelyet tartanak fenn Magyarországon, a megállapodások aláírása után hoztak létre összesen több mint 5500 új állást. Ezek a vállalatok 650 milliárd forint beruházást hajtottak végre az országban – emelte ki. Szijjártó Péter elmondta: a ZF Hungária tavaly 110 ezer váltót állított elő, csaknem 60 milliárd forint árbevételt ért el, és magyarországi tevékenysége során összesen 145 millió eurónyi beruházást hajtott végre.

A politikus kiemelte: a ZF beszállítóinak 45 százaléka magyar, ez 53 millió eurónyi olyan beszerzést jelent évente, amelynek bevétele hazai kis- és középvállalkozásokhoz jut. Dolgoznak azon, hogy ezt az arányt 60 százalékra emeljék. Szijjártó Péter utalt arra is, hogy a ZF hozzájárul a magyar ipar technológiai színvonalának folyamatos emeléséhez.

Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója egyebek között elmondta: a cég 1996-ban kezdte meg tevékenységét Egerben, az induláskor 300 munkavállalót foglalkoztatott, jelenleg pedig meghaladja a 800-at a létszám, és a magyarországi beszállítókon keresztül további 1500 embernek nyújtanak munkát. A haszongépjárművekbe gyártott öt- és hatfokozatú váltók előállítása mellett az ügyvezető igazgató kiemelte a cégnél üzemeltetett fejlesztő központot, a tesztcentrumot, valamint az informatikai központot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.