Szkopjét is bevették Szijjártóék

Macedónia fővárosában nyílt a tizenkettedik magyar kereskedőház.

LM
2014. 07. 21. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttműködése fejlesztése során. Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis- és közepes vállalkozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban – hangsúlyozta a politikus.

A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 000-re növelje az exportképes kis- és közepes cégek számát, ezért a kereskedőház feladata az lesz, hogy minél több vállalkozást segítsen sikerhez a macedón piacon, közölte Szijjártó Péter.

Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során.

Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási, Bekim Nazirin gazdasági és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Művek kifejezetten érdeklődik a macedón energiapiac adta lehetőségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergia-hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt – emelte ki az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak, a forgalom bővítésére az Eximbanknál 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.