Tartós a fogyasztás erősödése

A kiskereskedelmi forgalom sorozatban tizenegyedik hónapja bővül. Magyarországé a harmadik legnagyobb uniós növekedés.

BLM
2014. 07. 23. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleményében hangsúlyozta: a háztartások fogyasztásának élénkülése egyebek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, a foglalkoztatás rekordszintű bővülésének, a reáljövedelmek emelkedésének és a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. Az NGM kiemelte azt is: Magyarországon mérték az egyik legdinamikusabb bővülést az uniós tagállamok között. A hazai kiskereskedelmi forgalom jóval az Európai Unió 1,2 százalékos átlaga feletti teljesítményt mutat, míg a V4-es országok között a legnagyobb növekedést érte el.

A kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban mért kiugró teljesítménye, valamint a háztartások fogyasztásának tavalyi, negyedévről negyedévre történő bővülése is azt mutatja, hogy Magyarországon tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése – közölte az NGM.

A kormány célja az elmúlt időszakban az volt, hogy az embereknél minél több pénz maradjon, és nőjenek a lakosság megtakarításai. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést – fogalmaz közleményében a tárca. Az NGM várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog.

A KSH közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nemzetgazdaságban – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – az átlagkeresetek 2,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Megközelítheti a 3 százalékot a magyar gazdasági növekedés az idén, jelentősen meghaladva az eurózóna 1,1 százalékos GDP-bővülésének átlagát – olvasható az EY eurózónáról szóló legfrissebb, negyedéves előrejelzésében. A Kopint-Tárki kutatói idén 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. korábban javította 2014-re vonatkozó növekedési előrejelzését, így a bruttó hazai termék 2,5 százalékos növekedésével számol, és a korábbinál lényegesen alacsonyabb, 0,5 százalékos inflációt vár. Korábban javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.