Tovább fehéredik a gazdaság a rendelet által

Tovább fehéríti a gazdaságot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új rendelete, amely a számlázó programok iránt támasztott követelményeket foglalja jogszabályba – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

MD
2014. 07. 03. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM kiemeli: a rendelet megalkotását a pénztárgépekkel és taxaméterekkel szemben támasztott új követelmények és informatikai lehetőségek tették időszerűvé.

A rendelet egyúttal korszerűsíti a számlázás és a nyugtaadás követelményeit, és teret nyit a számítógéppel előállított, illetve elektronikus nyugta adásának. Ezenkívül ösztönzi az adóellenőrzéshez szükséges elektronikus nyilvántartások vezetését, amivel hozzájárul az adóalanyok adminisztratív terheinek nagymértékű csökkentéséhez – írja az NGM.

A tárca közleménye szerint a július 1-jén hatályba lépett rendelet a számlázás és nyugtaadás szabályait foglalja egységes keretbe, összhangban az áfa törvény előírásaival. A rendelet egységesíti az adóügyi bizonylatokkal szemben támasztott követelményeket, a korábbi előírások egyetlen lényegi módosításával: a számlázó programokkal szemben is szigorúbb követelményeket támaszt, tekintve, hogy a pénztárgépekkel és taxaméterekkel kapcsolatos elvárások is szigorodtak.

A rendelet értelmében, ha a vállalkozó október 1. után kezd számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. Amennyiben a vállalkozó október 1-jét megelőzően is alkalmazott már számlázó programot, akkor azt elegendő november 15-ig bejelentenie. A jogszabály így elég felkészülési időt biztosít mindenki számára a bejelentésre – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.