Továbbra is növekvő fogyasztást várnak idén

Ebben nagy szerepet játszik a netes pénztárgépek piactisztító hatása.

SZN
2014. 07. 23. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vámos György, az OKSZ főtitkára a KSH szerdán publikált, májusi kiskereskedelmi adatairól az MTI-nek elmondta: bár a májusi növekedés kisebb volt, mint az azt megelőző hónapokban, a második félévre a korábban előre jelzettnél nagyobb kereskedelmi forgalom és fogyasztásbővülés várható. Ebben a szakértő szerint két tényező játszik főszerepet: a reáljövedelmek növekedése és a netes pénztárgépek piactisztító hatása.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett második becslése szerint májusban a kiskereskedelmi – áruházi – forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a növekedés üteme azonban csökkent az áprilisi 6,3 százalékos éves adathoz képest. A hivatal július elején közölt első becslése 5,1 százalékos kiskereskedelmi bővülést jelzett előre májusra, miután az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Vámos György a májusi kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének elmaradását a korábbi hónapokétól azzal magyarázta, hogy az év elején még a tavalyi reálkereset-növekedés révén nagyobb lendületet kapott a fogyasztás. A reáljövedelmek idén is nőttek, de kisebb ütemben, mint tavaly, amikor a rezsicsökkentés hatása jelentősebb volt. Hozzátette: hosszabb távon a fogyasztás a gazdaság teljesítményéhez és a reálkeresetek alakulásához igazodik.

A főtitkár kifejtette: a netes pénztárgépek piactisztító hatását jelzi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzése szerint mintegy felére csökkent azon esetek száma, amikor a kereskedő nem adott nyugtát vásárlás után. Ennek megfelelően minden elköltött 100 forintból 90-ről adtak nyugtát az eladók, ami növeli a költségvetés áfabevételeit, és többletként megjelenik a kiskereskedelmi statisztikában is.

A szakértő úgy véli, hogy a kereskedelem bővülése éves szinten a hagyományos módszertan szerint akár a 4 százalékot is elérheti. Lélektani határnak a 3 százalékot tekintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.