Uniós forrásból épül az M4-es

A kétszer kétsávos szakasz 2016 őszére lesz kész.

NT
2014. 07. 08. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első, 13,4 kilométeres szakaszon a főpálya humuszleszedése és a töltés kialakítása folyik. Megépült a Millér-ér feletti ideiglenes híd, így mentesül Szolnok az építési forgalomtól. A vállalkozó a Zagyva és Millér hidak próbacölöpözését végzi, alapozza a hídfeltöltéseket, illetve elkezdte a 32. számú főúti csomópont déli ágainak kialakítását. Ezen az autópálya-szakaszon 13 műtárgy, egy kétoldali komplex- és egy kétoldali egyszerű autópálya-pihenő, valamint 2 csomópont és 9 külön szintű keresztezés lesz.

A második, 2,3 kilométeres szakaszon a nyomvonal a Tisza árterületén és a folyó felett halad. A 400 méteres jobb oldali ártéri híd acél főtartóinak előregyártása elkezdődött, a helyszínen egy cölöpöző gép végzi a híd alapozását, 25 méter mélységig. A 756 méteres Tisza mederhíd második pillérjének a cölöpözése már elkészült.

A harmadik, 13,2 kilométeres szakaszon a kivitelező a Törökszentmiklós nyugati csomópontot építi, jelenleg a szükséges földmunkákat és közműkiváltásokat végzi. A vállalkozó befejezte a közúti hidak próbacölöpözését. Ezen a szakaszon 2 csomópont, 11 műtárgy, 20 kilométer földút, 5 kilométer országos közút, 6 kilométer zajárnyékoló fal, továbbá kétoldali tengelysúlymérőhely épül.

Az első szakasz nyertes kivitelezője a CHSM Konzorcium (a Colas Hungária Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft.), a kivitelezés nettó összege 46,7 milliárd forint. A második szakasz nyertese az Acél-Híd Konzorcium, nettó 32,5 milliárd forinttal. A Fegyvernekig tartó harmadik szakasz építője a Strabag Általános Építő Kft., a kivitelezés nettó összege pedig 31,5 milliárd forint.

A kivitelezés az Új Széchenyi Terv keretében, uniós forrással valósul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.