Veszélyben a Balaton jó híre?

A horvát tengerpartnál tucatnyi apartmant birtokló honfitársaink lehetnek érdekeltek a Balaton rossz hírének keltésében.

2014. 07. 09. 2:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán az elmúlt napokban nyilvánosságra került alaptalan negatív hírek, valamint a változékony időjárás tehet keresztbe az idei balatoni turizmusnak – vélekednek a szakmabeliek. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis továbbra is lendületben van a belföldi idegenforgalom, és minden esély megvan arra, hogy az idei forgalom túlszárnyalja a tavalyi rekord esztendőt. Idén ráadásul a tapasztalatok szerint nem csupán többen és több alkalommal költünk utazásra, hanem az e célra szánt kiadás is több a korábbiakhoz képest.

A főszezon a balatoni vállalkozók tapasztalatai szerint még csak mostanában indul be, júniusban inkább csak a hétvégéken érzékeltek élénkebb érdeklődést. Nem tett túl jót azonban a szezon indulásának, hogy nemrégiben kórházba kerültek egy balatoni úszóverseny résztvevői, mint utóbb kiderült, azért, mert lokálisan kimutatható calici vírus volt a vízben. Ezt követően egymást érték a hírek arról, hogy a Balaton vize már évek óta kétes minőségű, ezért a családok jól teszik, ha meggondolják, a magyar tenger partján töltik-e a nyári szabadságukat. Az interneten futótűzként terjedt el az is, hogy a víz minőségén kívül már csak amiatt sem érdemes a Balatonhoz utazni, mert a szolgáltatások minősége a legtöbb helyen színvonal alatti, ráadásul a horvát tengerparthoz képest is drágább egy balatoni nyaralás.

– Egyáltalán nem tesznek jót ezek a híresztelések a tóparti vállalkozásoknak, holott a szezonban működő üzletek egyébként is szorongatott helyzetben vannak a csupán néhány hetes nyitva tartás miatt – mondta lapunknak az egyik országos turisztikai szervezet neve elhallgatását kérő vezetője. Úgy vélekedett, a horvát tengerpartnál tucatnyi apartmant birtokló honfitársaink lehetnek érdekeltek a Balaton rossz hírének keltésében. De hasonló lehet az érdekük azoknak az utazási irodáknak is, amelyek most sietősen igyekeznek értékesíteni az előszezonban nyakukon maradt egyiptomi vagy tunéziai utakat, amelyek ára nagyjából megegyezhet egy egyhetes családi nyaraláséval a magyar tengernél.

Másképp látja ezt Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Szerinte nincs szándékosság a rémhírek mögött, sokkal inkább arról van szó, hogy a számtalan turisztikai fejlesztésről vagy más pozitív eseményről jóval kevesebb hír jelenik meg, és így könnyen félrevezethetők az utazni vágyók. A Magyar Turizmus Zrt. tegnap mindenesetre figyelemfelkeltő kampányba kezdett, amelyben azt üzenik: a Balaton vizének minősége jó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.