133 éves áruházláncot vásároltak az osztrákok

Egy dúsgazdag osztrák ingatlanvállalkozó cégcsoportjához kerül a Karstadt német áruházlánc.

KG
2014. 08. 15. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

René Benko vállalata, a Signa Holding pénteki bejelentése szerint ingyen kapják meg a veszteséges áruházláncot a jelenlegi tulajdonostól, Nicolas Berggruen német–amerikai pénzügyi befektetőtől. Az osztrák vállalkozó a 84 Karstadt nagyáruház mellett átveszi a 28 Karstadt Sport szaküzletet, valamint a KaDeWe, a müncheni Oberpollinger és a hamburgi Alsterhaus luxusáruházat.

A Karstadt különböző osztályokból – például ékszer, illatszer, női-férfi lábbeli osztályból – álló hagyományos áruházakat üzemeltet belvárosokban. A vállalat a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság és a modern bevásárlóközpontok konkurenciája miatt 2009-ben fizetésképtelenné vált, tulajdonosa csődvédelmet kért.

Nicolas Berggruen 2010-ben jelképes áron, 1 euróért szerezte meg a végveszélybe került áruházláncot, de nem sikerült talpra állítania, a veszteség a legutóbbi üzleti évben több mint 120 millió euró volt.

A sportáruházakat és a három luxusáruházat két külön cégbe szervezték, amelyek 75 százalékát tavaly 300 millió euróért eladták az osztrák ingatlanvállalkozónak. A megmentőként érkezett és végül kudarcot vallott Berggruen most a maradék 25 százalékot ingyen adja át a Signa Holdingnak és távozik a Karstadttól.

Az egyelőre nem ismert, hogy az osztrák üzletember mit tervez a 17 ezer embert foglalkoztató áruházlánccal. A szakszervezetek azt követelik, hogy őrizze meg a munkahelyeket és gondoskodjon a gazdálkodás fenntarthatóságáról.

René Benko az egyik leggazdagabb osztrák, a 37 éves üzletember vagyonát 850 millió euróra becsülik. A Signa Holding ingatlanvagyona meghaladja az 5,5 milliárd eurót. Benko Innsbruckban született, apja önkormányzati tisztviselő, anyja nevelő. Gimnáziumi tanulmányait 17 éves korában félbehagyta, és ingatlanokkal kezdett üzletelni. Kezdetben tetőtér-beépítésekkel foglalkozott, majd áttért a luxusingatlan-forgalmazásra. 2012-ben korrupció miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.