76 éves monopóliummal szakítanak, jöhetnek a magáncégek

Mexikó megnyitja energiapiacát a magáncégek, köztük a külföldi nagyvállalatok előtt.

WL
2014. 08. 13. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enrique Pena Nieto a törvény kihirdetésekor kijelentette: az akadályokat, amelyek eddig gátolták, hogy Mexikó gyorsított tempóban és fenntarthatóan fejlődjön, most megszüntették. Hozzátette: a reform segítségével ki tudják termelni a kőolajat a mélyvízi területekről és jobban ki tudják használni a palagáztartalékokat, hogy olyan gázhoz jussanak, amellyel olcsóbb elektromos áramot tudnak termelni.

A mexikói kormány számításai szerint a reform nyomán 2018-ig évi 60 milliárd dollárral (14 ezer milliárd forint) nőhet a beruházások volumene a mexikói szénhidrogéniparban, amely mintegy duplája a jelenleginek – jelentette a Reuters hírügynökség.

A 76 éven át „szent tehénnek” tartott, állami monopóliumként kezelt energiapiac megnyitása előtt álló alkotmányjogi akadályokat még múlt év decemberében, alkotmánymódosítással hárította el a mexikói kongresszus.

A most elfogadott törvénycsomag értelmében az olajkitermelésért eddig egyedül felelős állami olajvállalat, a Pemex és a mexikói villamosenergia-szolgáltató, a CFE magáncégekkel is szerződést köthet jövőbeli beruházásokra. Több nemzetközi olajipari nagyvállalat, mint a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil is figyelemmel kísérte a törvényalkotási folyamatot és bizakodóan nyilatkoztak a Mexikóban megnyíló új lehetőségekről.

A mexikói gazdaság tavaly 1,1 százalékkal bővült, részben a magánbefektetések elmaradása miatt, aminek a fő okai az országban alkalmazott magas adókulcsok voltak. Idén 2,5 százalékkal növekszik Mexikó hazai összterméke (GDP) az elemzők szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.