A búzának átok, a kukoricának áldás az augusztusi időjárás

A meleg és csapadékos nyári időjárás eltérően érintette a növényi kultúrákat.

WL
2014. 08. 11. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kedvezett az utóbbi napok folyamatos esőzése az őszi búzának, a betakarított mennyiség mintegy kétharmada takarmány minőségű – ismertette a kamara, hozzátéve: az aratás előrehaladtával folyamatosan gyengült a termés minősége.

A csapadékos idő ugyanakkor kedvez a kukoricának, a júniusban és júliusban lehullott gyakori, nagy mennyiségű eső a virágzáshoz kedvező feltételeket teremtett. Így a kötés jó, a szemek fejlődésének feltételei kedvezőek.

A napraforgó kelése a megyénkénti szeszélyes csapadékeloszlás miatt egyenetlen volt, de a helyenkénti júniusi szárazság nem akadályozta jelentősen a növények fejlődését. A virágzás és a szemtelítődés időszakában lehullott csapadék növelte a kaszatok számát, ezért a közepesnél jobb termés várható.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy noha országszerte jó a napraforgó állapota, a növények egészségesek, de a sok csapadék kedvez a gombabetegségek kialakulásának, emiatt a szár- és tányérbetegségek megjelenése várható. Így fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. A szőlőnél ugyanez a helyzet, emiatt jelentős költségtöbblettel kell számolniuk a gazdálkodóknak – tették hozzá.

A NAK regisztrációja szerint az idei hirtelen kitavaszodás miatt szinte minden gazdálkodó lemaradt a szükséges munkálatokkal,  sokan az időszerű növényvédelmi munkákat sem végezték el. A nagy meleg hatása plusz költségként jelentkezhetett a méhkímélő technológiák alkalmazása, továbbá a fertőzések elkerülésére tett erőfeszítések – jelezték.

Többletköltséget jelenthetett az esetenkénti csapadékhiány miatt szükséges öntözés, valamint a szokásostól eltérő értékesítési folyamat megszervezése is. A nagy meleg hatására ugyanakkor bővülhetett a terméskínálat, illetve egy-egy termelési szezon meghosszabbodhatott – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.