A cél az uniós krízisalap keretének emelése

Nagy István hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz.

MD
2014. 08. 15. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz, ezért a 400 millió eurós alap minden bizonnyal kevés lesz a kompenzálásra. Arra kérte a magyar fogyasztókat, hogy részesítsék előnyben a magyar termékeket. „A magyar termék friss, jó minőségű, magas beltartalmú, fogyasztásukkal a magyar gazdálkodókat támogatjuk” – hangsúlyozta Nagy István.

Az államtitkár felsorolta azokat a termékeket, amelyek nem esnek az embargó alá: az élő állatok, a gabona és az olajos magvak, a hús-, gyümölcs- és zöldségkonzervek, a zsír, az ásványvizek, a fűszerek, valamint a takarmány.

Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kormányzati struktúra változásáról beszélt, melynek következtében a vidékfejlesztés átkerült a Miniszterelnökséghez. A kormányzati szándékról leszögezte: a cél, hogy a magyar vidék töretlenül fejlődjön, a kis- és közepes vállalkozások minél inkább versenyképesekké váljanak. Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordít a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére, ezért részesíti előnyben a zöldség- és gyümölcstermesztést, az állattenyésztést, valamint az élelmiszeripar fejlesztését. „El kell érnünk, hogy a vidéken élők megtapasztalják a falusi életminőség javulását” – szögezte le.

Jakab István, a parlament alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke nemzeti összefogást szorgalmazott az orosz embargó miatti helyzet orvoslása érdekében. „A magyar gazdák túlélését segíti az, aki magyar terméket vásárol” – fogalmazott.

Az agrártámogatási rendszer változásáról azt mondta: cél, hogy egy erős középparaszti réteg jusson forráshoz. Felidézte, hogy az európai uniós irányelvek szerint átszervezett rendszer alapján 1037 hektárig az érintettek megkapják a 150 ezer eurót, míg 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött pedig megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad. Jakab István alaptalannak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint földterületek maradnak megműveletlenül a támogatás elvonása miatt, és azt hangsúlyozta: földpiaci kereslet van. Hozzátette, „azoknak, akik spekulatív módon vásároltak fel földeket, némi csalódást kell okoznunk”.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke közölte: az elnökség péntek délelőtt kihelyezett ülést tartott a hajdúböszörményi városházán. Az egyeztetésen a szeptember 4-i gödöllői küldöttgyűlést készítették elő, amelynek fő témája az alapszabály módosítása lesz.

Elismerően szólt a Hajdú-Bihar megyében folyó mezőgazdasági termelésről és arról, hogy Hajdúböszörményben 2700 regisztrált kamarai tag van. Beszámolt a kamara elnöke arról is, hogy látogatást tettek egy 9 ezer hektáros gazdaságban, ahol a támogatás 14 millió forinttal lesz nagyobb a korábbinál. Tehát a támogatások csökkentéséről szóló hírek alaptalan riogatások – közölte.

Kiss Attila (Fidesz–KDNP) polgármester a város legnagyobb rendezvényének minősítette a 15-től 17-ig tartó Hajdúsági Expót, melyen a hét hajdúváros is részt vesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.