A forint együtt gyengült a régiós devizákkal

A forint elmúlt napokban tapasztalható gyengülése igazodik a régiós devizák hasonló árfolyammozgásához – véli az MNB egyik vezetője.

BM
2014. 08. 06. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veres István Attila kifejtette: az elmúlt napokban a forint a régiós devizákkal együtt, azokhoz hasonló mértékben gyengült főként nemzetközi vonatkozású tényezők miatt. Ezek között elsősorban geopolitikai kockázatok, nevezetesen az orosz–ukrán helyzet kiéleződése áll, a folyamatot erősíti a fejlett jegybankoktól várt monetáris szigorítás korábbra tolódása, illetve az ennek következtében kialakuló általános feltörekvő piaci eszközeladási hullám. Mindez a kötvénybefektetők közötti pozíciók átrendeződését indította el, ami magyarázza az árfolyam megnövekedett ingadozását.

Úgy vélte: a hazai tényezők csak kisebb szerepet játszottak a gyengülésben. Veres István Attila elmondta, hogy a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt változékonyságát nem befolyásolja érdemben a jelenleg történelmi mélyponton tartott jegybanki alapkamat és az sem, hogy az MNB nemrégiben betétté alakította át kéthetes kötvényeszközeit.

Szerdán napközben
317 forintot is kellett fizetni egy euróért, amivel több mint két és fél éves mélypontra süllyedt a magyar fizetőeszköz árfolyama. Szerda este az euró árfolyama 315,7 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.