A zárolás nem érinti a HM gazdálkodását

A bejelentett intézkedések nem a HM-fejezet csökkentését, hanem meghatározott összeg zárolását jelentik.

MD
2014. 08. 08. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály július 17-én jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány. A honvédelmi tárcavezetőtől Demeter Márta érdeklődött a HM-et érintő intézkedés végrehajtásáról. A szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében kiemelte: a bejelentett zárolással a „kormány ismét a védelmi kiadások nominális szintjének csökkentéséről döntött”.

Hende Csaba szerint Demeter Márta ezen következtetésével „rossz nyomon jár”, ugyanis – mint kifejtette – 2014-ben az eredeti költségvetési támogatási előirányzaton felül a honvédelmi kiadásokra további több mint 6 milliárd 633 millió forint támogatási előirányzatról határozott a kormány.

A most bejelentett intézkedések nem a HM-fejezet csökkentését, hanem meghatározott összeg zárolását jelentik. Ahogy korábban több más miniszter is kiemelte: elővigyázatossági intézkedésről van szó, amelynek célja, hogy teljes biztonsággal, az esetleges kockázatokat is ellensúlyozva tartható legyen a GDP-arányos, 2,9 százalékos költségvetési hiánycél az államadósság növekedése nélkül.

Az erről szóló kormányhatározat teljesítésére a HM-nél azok az előirányzatok kerültek a javaslatba, amelyekhez kapcsolódóan a fizetési kötelezettség halasztására, átütemezésére van lehetőség – fejtette ki válaszában Hende Csaba.

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot (TEK), a büntetés-végrehajtást, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) érintené a zárolás. A legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségnél zárolhatják.

A belügyminiszter Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva – amelyet a parlament honlapján pénteken tette közzé – azt írta: a Belügyminisztérium (BM) július 23-án nyújtotta be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz zárolási javaslatát, melynek jóváhagyása folyamatban van. Eszerint a BM-et érintő mintegy 2 milliárd 726 millió forintos zárolás legnagyobb részben a rendőrséget érinti. Itt a dologi kiadásoknál több mint 1,2 milliárd, a felújításoknál több mint 302 millió forintot zárolhatnak.

A büntetés-végrehajtásnál és az Alkotmányvédelmi Hivatalnál egyaránt 400-400 millió, a KEKKH-nál 300 millió korlátozást javasolt, míg a TEK-nél 80 millió forintos beruházási keretet ajánlott fel a belügyminiszter. A tárcavezető kiemelte, hogy „a tervezett megszorítás a közbiztonsági mintaprogram kibővítését nem érinti”.

Írásbeli válaszában Pintér Sándor hangsúlyozta: a zárolás elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy teljes biztonsággal, az esetleges kockázatokat is ellensúlyozva tartható legyen a 2,9 százalékos hiánycél az államadósság növekedése nélkül. A takarékossági intézkedések nem jelentenek terhet a lakosság számára, és nem érintik az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat. A zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz – emlékeztetett a belügyminiszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.