Átfogó ellenőrzés a fővárosi vendéglátósoknál

A törvénysértésen ért vendéglátósok rendkívül szigorú büntetésre számíthatnak.

MA
2014. 08. 04. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV, megelégelve a vendéglátósok „kirívóan alacsony adózási fegyelmét”, más régiók revizorait is mozgósító napi 24 órás ellenőrzésbe kezd frekventált budapesti helyszíneken – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben, amely szerint a mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.

Mint írták, a NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeltitkolása. Míg általában az ellenőrzések egyharmadában, ebben a szektorban ennek kétszeresében derül fény valamilyen szabálytalanságra.

A vendégeket jellemzően „nyugtának látszó blokkal” tévesztik meg, azt a látszatot keltve, hogy szabályos bizonylatot adtak. Volt rá példa, hogy amikor az egyik vásárlónak ez feltűnt, a pincér szabályos pénztárgépi nyugtát csak többszöri, határozott kérésre volt hajlandó adni.

Szintén előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását bizonylatolják, a többi fogyasztást azonban már nem. Ezekben az esetekben a kasszákba be nem ütött bevétel adózatlanul vándorol a vállalkozó zsebébe – olvasható a közleményben.

Az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket a NAV „nem kívánja zaklatni”. Az adóhatóság az emelt ellenőrzési szintet mindaddig fenntartja, amíg az érintetteknél a nyugta- és számlaadási fegyelemben javulást nem tapasztal.

A törvénysértésen ért vendéglátósok szigorú büntetésre – az egymillió forintos felső határhoz közeli összegű bírságra, ismételt mulasztás esetén üzletbezárásra – számíthatnak, további következményként pedig utólagos adóellenőrzéssel szembesülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.