Az árvíz elvitte a gazdasági növekedést is Szerbiában

Na meg a korábban tervezettnél szigorúbb költségvetési megszorító intézkedések.

WL
2014. 08. 13. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank jövőre is stagnálást prognosztizál, noha az év eleji előrejelzésében 2014-re még 1 százalékos, 2015-re pedig 2 százalékos növekedés szerepelt.

Az árvíz minimális becslés szerint is 1,5 milliárd euró kárt okozott, a természeti katasztrófát főleg az energiaszektor szenvedte meg.

Az idei költségvetés eredetileg 4,6 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt, a deficit azonban a 8,3 százalékot is elérheti. A kormány szeptemberben, még az IMF-fel folytatandó hiteltárgyalások megkezdése előtt pótköltségvetést terjeszt a parlament elé. A valutaalap várhatóan a nyugdíjak, a közszférában fizetett bérek és a veszteséges állami vállalatoknak folyósított szubvenciók csökkentését várja majd el egy három évre szóló elővigyázatossági hitelkeret megnyitása fejében.

A kormány legfőbb gazdasági tanácsadó szerve, a költségvetési tanács 15 százalékos nyugdíj- és bércsökkentést javasol, míg korábban Dusan Vujovic pénzügyminiszter csak 10 százalékról beszélt.

Az IMF és Szerbia legutóbb 2011 szeptemberében kötött 1,3 milliárd dolláros kölcsönről szóló megállapodást, amelyet azonban 2012 februárjában költségvetési túlköltekezés miatt befagyasztottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.