Ciprusnak később kell kezdenie a törlesztést

Az orosz kormány egy évvel azután, hogy jóváhagyta Ciprus 2,5 milliárd eurós adósságának az átütemezését, most a törvényhozástól kéri ennek megerősítését.

LR
2014. 08. 17. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parlamenti alsóház (Duma) elé beterjesztett kormányzati javaslat szerint a 2011 decemberében folyósított 2,5 milliárd euró kölcsön visszafizetését nem az eredeti megállapodásban szereplő 2016-tól, hanem csak 2018-tól kell megkezdenie Ciprusnak, nyolc féléven át. A kormány előterjesztése szerint a hitelkamatot 4,5 százalékról 2,5 százalékra szállítanák le. A pénzügyi-banki válságba került Ciprusnak 2013. április végén tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a nemzetközi hitelezők trojkája: a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB).

A mentőcsomaghoz az Európai Unió az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretéből 9 milliárd euróval, a Nemzetközi Valutaalap pedig egymilliárd euróval járul hozzá. További 13 milliárdot Ciprusnak kellett biztosítania a válságkezeléshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.