Egymástól is tudunk tanulni (x)

16 újonnan kifejlesztett, együttműködést erősítő képzési program indul a szociális ellátás hatékonyságának fejlesztésére.

2014. 08. 14. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek továbbképzési kötelezettségét jogszabály írja elő. A naprakész információk megszerzése, szakmai tudásuk folyamatos fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek munkájuk során a lehetőségekhez mért legmagasabb színvonalon legyenek képesek a hozzájuk fordulókat segíteni. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet interprofesszionális tanfolyamai is ezt a célt szolgálják, egy új megközelítés szerint, a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer különálló szakterületei közötti együttműködésre helyezik a hangsúlyt.

A továbbképzéseken kiemelt fontosságú a szakmaközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése, az együttműködési tapasztalatok feldolgozása az „egymástól tanulás” hatékony módszerére építve. A több ellátotti területről érkező szakember csoportos esetmegbeszélésein valós élethelyzetekben használható megoldási lehetőségek közös feltárása valósul meg. A tanfolyam szakmai tartalma az együttműködési kompetenciák fejlesztését szolgáló hat tananyag egységéből áll, amelyben a team építés, szükségletfelmérés, komplex gondozási terv, konfliktusok kezelése, kommunikációs kihívások és az értékelés témája kerül feldolgozásra. A résztvevők a képzés során azokat az alaphelyzeteket is tanulmányozzák, amikor a szakmaközi együttműködés hozhat hatékony megoldást.

A képzéseken 650 fő számára tudnak lehetőséget biztosítani a térítésmentes részvételre. Az első csoportok augusztusban indulnak, így az interprofesszionális szemléletmód alkalmazásának pozitívumai hamarosan a gyakorlatban is érzékelhetővé válhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.