Egyre népszerűbb célállomás Budapest

A budapesti kereskedelmi szálláshelyeken 1 millió 550 ezer vendég szállt meg az idei év első hat hónapjában.

BLM
2014. 08. 13. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendégforgalom több mint négyötödét adó külföldi vendégek száma 3,9 százalékkal, a belföldieké ennél lényegesen nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest – emelik ki a kiadványában.

A vendégek számának bővülésén túl nőtt a fővárosban eltöltött vendégéjszakák száma is. A KSH adatai szerint a június végéig tartó hat hónapban 3 millió 601 ezer vendégéjszakát töltöttek el budapesti szálláshelyeken, 2,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A külföldi vendégéjszakák száma 3,2 százalékkal, a belföldieké 0,5 százalékkal bővült.

A vendégéjszakák közel 60 százalékát az Európai Unióból érkezők töltötték el Budapesten, összesen 1 millió 878 ezer éjszakára vették igénybe a szálláshelyek szolgáltatásait,ez  0,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A legjelentősebb küldő országok közé tartozik az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Oroszország és az Egyesült Államok – derül ki a kiadványból.

Az előző év azonos időszakához képest – az Egyesült Királyság kivételével – valamennyi ország esetében nőtt a Budapesten töltött vendégéjszakák száma. A legnagyobb mértékű, 15 százalékos bővülés az Oroszországból érkezők körében volt, de az Egyesült Államokból idelátogató vendégek is 6 százalékkal több éjszakát töltöttek el a budapesti szálláshelyeken az év első hat hónapjában, mint egy évvel korábban.

Az Európán kívüli országok közül még Izrael, Japán, a Koreai Köztársaság és Kína játszik jelentős szerepet a főváros idegenforgalmában. A Koreai Köztársaságból érkezők 57 százalékkal, a Kínából érkezők pedig 23 százalékkal több vendégéjszakára maradtak Budapesten az idei első félévben, mint egy évvel korábban – olvasható a KSH kiadványában.

Több pénzt költöttek a Magyarországra látogató külföldiek tavaly az egy évvel korábbihoz képest, és nőtt az országban eltöltött idő hossza is. A legtöbben Szlovákiából, Ausztriából és Romániából érkeztek – derült ki a KSH Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából.

Az összegzésből az is kiderült, hogy a magyarok is több pénzt költöttek belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is. Mint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a Lánchíd Rádióban kiemelte, a sikerben nagy szerepe van a SZÉP-kártyáknak.

A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese pedig az adatokra reagálva arról beszélt, hogy az ország első számú ágazatává lehet a turizmus 2020–2025 között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.