Fazekas: A magyar virágokat szerető nemzet

A legszebb virágünnepnek nevezte a Debreceni Virágkarnevált a földművelésügyi miniszter.

MNO
2014. 08. 20. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karnevál 15 színpompás virágkocsija – miután a tánccsoportokkal végigvonult a városon – az új Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén sorakozott fel, ahol az érdeklődők közelről is megtekinthetik a kompozíciókat. A földművelésügyi miniszter szerint „a magyar virágokat szerető nemzet”, a Debreceni Virágkarnevál pedig a legszebb virágünnep, amely immár generációk óta vonzza a látogatókat a térség központjába.

 

Fazekas Sándor elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium most első alkalommal támogatott anyagilag is egy kompozíciót: az Alföldi Legendárium Klaszter virágkocsiját, amelyet eredeti, alföldi parasztszekeres ötös fogat vezetett fel. A Szent László füve című ősi legendát virágokkal díszített szoborcsoport, valamint az autentikus népzenei kísérettel fellépő hajdúsági és nagyváradi néptánccsoport idézte meg. A virágkompozíció alapját Pikó Sándor képzőművész tervezte és faragta, és Szabó Erzsébet virágkötő díszítette több ezer szál száraz- és élővirág felhasználásával – tette hozzá Fazekas Sándor.

 

A virágkocsit ihlető legenda szerint Szent László király népét és seregét egykor súlyos betegség sújtotta. Mivel az emberek nem találtak gyógyírt a betegségre, a király az Istenhez fordult fohásszal. Az Úr meghallgatta Szent László király imáját és egy angyalt küldött segítségül, aki azt mondta a királynak: vegye kézbe az íját, lőjön ki egy nyilat, és ahol a nyíl a földbe fúródik, ott talál majd gyógyírt a szörnyű betegségre. A király úgy tett, ahogy az angyal mondta, meg is találta a gyógyfüvet, amelyből főzetet készíttetett, s csodák csodájára a nép és a sereg is meggyógyult a betegségből. Azóta a nép ezt a gyógyfüvet Szent László füvének is nevezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.