Felvásárolják a katasztrófákkal sújtott maláj társaságot

A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, 1947 óta működik.

TK
2014. 08. 08. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többségi tulajdonos Khazanah Nasional felvásárolja a magánszemélyek kezében lévő részvényeket, amelyekért jelenlegi értéküknél némileg magasabb árat ajánlanak. A légitársaság 69,4 százalékát birtokló állami befektetési alapnak 30 százaléknyi részvényt kell megszereznie, erre 1,4 milliárd randot (102 milliárd forintot) költenek.

A tulajdonos anyagi okokkal magyarázta a lépést, mint írták, a Malaysia Airlines és leányvállalatai az elmúlt három pénzügyi évben és a legutóbbi negyedévben is jelentős veszteséggel működött és a cég részvényei is rosszul teljesítenek az értéktőzsdéken: az elmúlt 12 hónapban 22 százalékkal esett az árfolyama. A lépés része a légitársaság átalakításának.

Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-200-as repülőgépével történt légi szerencsétlenség: március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el az egyik repülőgép, míg július 17-én Kelet-Ukrajna felett lőttek le egyet.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba repülő 17-es járatán 283 utas és a 15 fős személyzet utazott, amikor az orosz-ukrán határ felett, Donecktől keletre lezuhant, miután rakétatalálat érte.

A március 8-án eltűnt MH370-es járatot ugyanilyen típusú repülőgép teljesítette. A repülőgép Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, majd a Dél-kínai-tenger fölött a légiforgalmi irányítás egy órával a felszállás után elvesztette vele a kapcsolatot, roncsait azóta sem találták meg. A fedélzeten 227 utas és 14 fős személyzet volt.

A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, 1947 óta működik, több mint 60 célállomásra repülnek 110 repülőgéppel. A tavalyi évet 1,1 milliárd ringgit adózás utáni veszteséggel zárták, idén az első félévben pedig nagyobb részben a 370-es járatuk eltűnése és az ebből fakadó bizalomvesztés miatt 59 százalékkal nőtt a veszteségük 443 millió ringgitre (30 milliárd forint).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.