Gazdasági növekedés: meghatározó a mezőgazdaság

Az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly.

WL
2014. 08. 17. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István hozzátette: ennek eredményeként a mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság bruttó értékéből 4,8 százalékra nőtt. Az államtitkár szerint – a kormány szándékainak megfelelően – javult az állattenyésztési szektor aránya az ágazatban: jelenleg a termelés 29 százalékát kitevő gabonafélék után a második helyen, 23 százalékkal az állattenyésztés áll.

Nagy István megemlítette a sertésstratégiát, amely sokrétű, összehangolt intézkedések alapján kívánja elérni a hazai sertésállomány megduplázását. Külön kiemelte az őshonos mangalicából előállított prémiumtermékeket, amelyek „jelentős nemzeti, genetikai és nem utolsósorban gazdasági értéket képviselnek”.

Az FM parlamenti államtitkára szerint 2020-ig komoly forrásokat biztosítanak az öntözéstechnika fejlesztésére, és nagy reményeket fűznek a zöldség-gyümölcs-kertészeti szektor fejlődéséhez. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár kifejtette: reményeik szerint a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal növelhető 2020-ig.

A célok között említette Nagy István, hogy a termésmennyiség éves átlagát egymillió tonnával, a frisstermék-előállítás értékét 130 milliárd forinttal, a feldolgozóipari kibocsátásét pedig 60 milliárd forinttal növeljék, és azt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban több tízezerrel bővítsék a foglalkoztatottak számát.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a kis- és közepes gazdaságok megerősítését nevezte az elkövetkező évek fontos feladatának a munkahelyteremtés szempontjából. Elmondta: a vidékfejlesztési programban 21 milliárd forint áll rendelkezésre az állattenyésztés, a kertészet, a vetőmagtermelés és az öntözés, az ezeken a területeken megvalósuló munkahelyteremtés támogatására.

Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere a Farmer Expo megnyitóján kijelentette: Debrecen elkötelezte magát amellett, hogy Hajdú-Bihar megyével együttműködve erősítse a környék mezőgazdaságának termelékenységét és eredményességét. Ennek érdekében kívánják megvalósítani az úgynevezett Civaqua-programot, amely túl azon, hogy 30 ezer hektár mezőgazdasági terület öntözhetőségét biztosítja, megoldja a Debrecen környéki erdőspuszták vízutánpótlását is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a Magosz különdíjával elismert Módos Imre bihartordai agrárvállalkozót méltatta, aki a szántóföldi termeléstől az állattenyésztésen és a feldolgozáson át, egyetlen láncon keresztül juttatja el kiváló minőségű termékeit a fogyasztókhoz.

Vaszkó László kiállításigazgató a megnyitón elmondta: az idei, négynapos Farmer Expón több mint 300 kiállító csaknem 18 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait.

A nyitónapon egyebek mellett nyilvános sertés-, juh-, kecske-, ló- és szarvasmarha tenyészállat-bírálatot tartanak a volt debreceni agrárcentrum területén lévő kiállításon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.