Gigaberuházást hajtott végre Norvégiában a magyar óriás

4,3 millió euró értékű, nagy teljesítményű gyártósort helyezett üzembe a Vajda Papír.

LM
2014. 08. 12. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelik, hogy ezzel nemcsak a skandináv piaci jelenlétük, hanem a korábbi budapesti gyártókapacitás-bővítéssel együtt a közép-európai értékesítési pozícióik megerősítésére is lehetőség nyílik. A 2014-es magyar és norvég beruházásoknak köszönhetően a Vajda Papír készárugyártó-kapacitása 15 százalékkal, évi 120 ezer tonnára nő. A norvégiai gyáregységet a cég tavaly nyáron vásárolta meg, a most üzembe helyezett, prémiumtermékek előállítására alkalmas gépsor a gyár készáru-kapacitását az eddigi 16-17 ezer tonnáról évi 35 ezer tonna fölé emeli.

 

A közlemény idézi Vajda Attilát, a Vajda Papír Kft. tulajdonos-vezérigazgatóját, aki elmondta: a fejlesztésekkel a versenyképességük tovább javul, így a jövőben jobb eséllyel indulhatnak a régiós tendereken. Hozzátette: a piaci részesedés növeléséhez elengedhetetlenül szükséges a helyi kapacitás, hiszen így a szállítási költségeket is csökkenteni tudják. A Magyarországon gyártott termékek egy részét a norvég üzembe csoportosítják, de a prémiumtermékek, a szalvéták és papír zsebkendők gyártása és fejlesztése továbbra is a magyarországi üzemben marad.

A skandináv piac fontos a cégnek, mert bizonyos termékkategóriákban, így például a konyhai papírtörlők esetében itt magasabb az egy főre jutó fogyasztás, mint Európa más országaiban. A skandináv fogyasztók leginkább az újrahasznosított papírból vagy a felelős erdőgazdálkodásból származó környezetkímélő technológiával előállított higiéniai papírtermékeket keresik, ezért a Vajda Papír Norvégiában és Magyarországon előállított termékei is jelentős mértékben így készülnek.

 

Idén Magyarországon is jelentős fejlesztést hajtottak végre: júniustól már összesen 22 gépsoron folyik a termelés a vállalatcsoport Ócsai úti telephelyén, ahol két új nagy kapacitású gyártógépsort állítottak munkába. A fejlesztéssel mintegy 10 százalékkal, 80 ezer tonna fölé emelkedett a cég éves hazai készárugyártó-kapacitása. Az 1,8 milliárd forint összértékű beruházással közel 20 új munkahely jött létre a Soroksáron jelenleg 410 főt foglalkoztató vállalatnál.

Az Európa-szerte – Magyarországon, Romániában, Finnországban, Lengyelországban és Norvégiában – több mint 500 főt foglalkoztató, 100 százalékban magyar tulajdonú kft. kis családi vállalkozásból vált a hazai higiéniaipapír-gyártás meghatározó szereplőjévé, illetve régiós multinacionális vállalattá. A cég a teljes magyar kivitel majdnem háromnegyedével jelenleg a higiéniai papíráruk legjelentősebb hazai exportőrének számít.
A cég csoportszintű árbevétele 2013-ban mintegy 22 milliárd forint volt, idén a tervek szerint meghaladja majd a 30 milliárd forintot. A cég fennállása óta mintegy 10 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.