Hamarosan újraindul a nagyüzem a Dunaferrnél

Az 1-es számú kohó fejlesztése a tervezett ütemben halad, augusztus 18-án, hétfőn kezdődhet a próbaüzem.

BLM
2014. 08. 13. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a kohó fejlesztéséről Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője és Mezőközy András hr-igazgató adott tájékoztatást, amikor egyeztetést folytattak Cserna Gábor (Fidesz) polgármesterrel és Galambos Dénes kormánypárti országgyűlési képviselővel.

A Dunaferr és a szlovák Termostav-Mráz s.r.o képviselői április 18-án írták alá az 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését. Jevgenyij Tankilevics akkor elmondta, hogy a projekt teljes költsége 10 millió euró (3 milliárd forint) és a tervek szerint augusztus 20-ra elkészül. Közölte, hogy a kohó átépítése szimbolikus és gyakorlati jelentőségű is, hiszen biztosítja a cégcsoportnál a folyékony fázis megőrzését a következő évekre. Hozzátette: a nagyolvasztók nélkül a Dunaferr elveszítené teljes létszámának felét.

Az ISD Dunaferr Zrt. 2013. január 22-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az előzetes terveknek megfelelően leállította 1-es számú nagyolvasztóját a berendezés műszaki állapota miatt. Az 1-es kohó leállítása alatt a 2-es számú kohó tovább működik. A felújítás idejére a cég nyersvasgyártási kapacitása mintegy felére csökkent – közölték akkor.

2013. június 15-én, a vasas- és kohásznapon elmondott megnyitóbeszédében a vállalatcsoport cégvezetője bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik a leállított 1-es számú kohó felújítása. Az 1-es számú nagyolvasztónál 2006-ban hajtottak végre utoljára rekonstrukciót. Ez a negyvennyolc napos átépítési időszakot követően, 2006 szeptemberében fejeződött be és szintén tízmillió euróba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.