Harmadik hónapja csökkent a lakóingatlanok ára

Kínában már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a lakóingatlanok ára júliusban, részben a kormányzat intézkedéseinek a hatására.

NT
2014. 08. 18. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az ázsiai ország 70 nagyvárosában átlagosan 0,9 százalékkal mérséklődött a lakóingatlanok ára júniushoz képest, amikor 0,5 százalék volt a csökkenés. Júliusban éves szinten 2,5 százalékra lassult a drágulás a júniusi 4,2 százalékról.

Pekingben a lakásárak 4 százalékkal nőttek júliusban éves összevetésben a júniusi 6,4 százalék után. Havi szinten 1 százalék csökkenést regisztráltak a múlt hónapban.

Sanghajban az éves szintű növekedés 4,1 százalékra lassult a júniusi 7 százalékról. Sanghajban havi szinten 1,2 százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára.

Kína 2010 óta próbálja hűteni a lakóingatlanok piacát, hogy visszafogja a gyors árnövekedést, amely 2000 után kezdődött. A hitelezés visszafogására többször emelték a kamatlábat, növelték a lakásvásárlásnál kötelező önrész arányát, korlátozták a családok második, illetve harmadik ingatlanvásárlását, egyes nagyvárosokban pedig ingatlanadót is bevezettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.