Hat év után vége lehet a görög hanyatlásnak

A második negyedévben éves szinten csak 0,2 százalékkal csökkent Görögország hazai összterméke.

NT
2014. 08. 13. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők nagyobb, 0,4 százalékos csökkenésre számítottak. A görög viszonylatban kedvező adat megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a görög gazdaság hat évi folyamatos hanyatlás után maga mögött hagyja a recessziót. Az athéni kormány és Görögország nemzetközi hitelezői azt prognosztizálják, hogy a GDP az idén már 0,6 százalékkal bővül.

A gazdasági visszaesés üteme tavaly óta folyamatosan csökken. A múlt év első negyedében még 6 százalékkal zsugorodott a GDP, az utolsó negyedben már csak 2,3 százalékkal, 2013 egészében pedig 3,9 százalékkal.

A jórészt az EU, az IMF, és az Európai Központi Bank pénzügyi mentőcsomagja fejében megkövetelt megszorító intézkedések következtében a görög hazai össztermék 2008 óta összesen negyedével csökkent. Ennek fő oka az volt, hogy a rekordszintre emelkedő munkanélküliség és a bérek és nyugdíjak megnyirbálása miatt 26 százalékkal zuhant a háztartások fogyasztása, amit a beruházások hasonló mértékű csökkenése kísért. 2014 első negyedében azonban már megindult, és a második negyedévben is folytatódott a személyi fogyasztás növekedése.

A vártnál kedvezőbben alakult a központi költségvetés helyzete is. Az első hét hónapban az elsődleges egyenleg, amely nem tartalmazza az adósságszolgálatra fordított kiadásokat, 2,3 milliárd eurós aktívumot mutatott a csupán 800 millió eurós előirányzattal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.