Hol vannak a két számjegyű hozamok? (x)

Ha befektetési kérdésekről van szó, Magyarország lakosságának nagy része tanácstalan.

2014. 08. 18. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régebben a banki betétre 7-8 százalékos betéti kamatot is lehetett kapni, de ez már a múlté. A jegybanki alapkamat csökkenése, valamint a globális folyamatok eredménye révén a megtakarítások bankban tartása indokolatlanná vált. Habár az alacsony kockázat mindig vonzó, a kutatások szerint az elfogadható hozamlehetőség legalább annyit nyom a latban az emberek többségénél.

A lehetőségekhez mérten több irányba is megindult a pénzek átcsoportosítása. Voltak, akik az ingatlanbefektetések felé orientálódtak, sokan a tőkepiacok irányába nézelődnek magasabb hozamok reményében. A tőkepiaci befektetéseken belül is megoszlik az elhelyezkedés. Vannak, akik a saját pénzük kezelését választják, de a legtöbben tapasztalat, tudás vagy akár idő hiányában portfóliókezelések vagy befektetési alapok mellett döntenek. A mindenki számára jól ismert befektetési alapok mellett nem sokat hallottunk eddig a portfóliókezelésekről, pedig ugyanolyan megoldást nyújtanak hasonló esetekre, ha nem jobbat. Egyfelől személyre szabottak, tehát jobban képviselik az egyén érdekeit, másfelől átláthatóbb a működésük.

A 2013-as évben hónapról hónapra megfigyelhető volt a befektetési alapok, valamint a portfóliókezelések növekvő ütemű térhódítása, mivel a lehetőségek tárháza végtelen. A tőkevédett, hozamvédett, nyílt végű, zárt végű, alacsony, közepes, illetve magas kockázatú befektetések százai elérhetők már a lakosság számára. De honnan tudjuk, hogy melyik számunkra az ideális?

A Solar Capital egyik portfóliójával például 20,45 százalékos nettó hozamot ért el ügyfelei számára az elmúlt évben, ami 2013 májusa óta az egyik legjobb tőkepiaci befektetésnek bizonyult Magyarországon. Azonban akadtak olyan esetek is, amikor egy befektetési alap elmaradt az általa elvárt hozamtól, melyet az ügyfelek nyilvánvalóan csalódással fogadtak, sőt olyan esetek is előfordultak, ahol a nagyon magas kockázat nagy veszteséget eredményezett.

Még mindig sokan vannak, akik elégedetlenek a banki hozamokkal, és már nagyon keresik a pénzük helyét, de érdemes körültekintően eljárni, mielőtt beleugranánk egy kétséges kimenetelű üzletbe! A legfontosabb talán a transzparencia. Amennyiben egy befektetés múltja hiteles és átlátható, úgy nagyobb biztonsággal lehet azt választani. Eltitkolt időszakok esetén érdemes jobban körüljárni az adott befektetést. Minden esetben tájékozódni kell a kockázat mértékéről, illetve nem árt utánajárni, milyen felügyelőszerv vizsgálata alá esik egy adott befektetési termék és szolgáltató. Minden esetben MNB által felügyelt konstrukciót érdemes választani, de további előny, ha a szolgáltató a Befektetési Védelmi Alap (BEVA) tagja is egyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.