Így gátolják a földfelvásárlást a lengyelek

A lengyel gazdák panaszok benyújtásával sikeresen gátolják, hogy felvásárolják a nemzeti földalapkezelőtől a földet.

KG
2014. 08. 12. 20:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint a lengyel parasztok főleg a Nyugat-pomerániai vajdaságban akadályozzák meg a földkiárusítást. Ott a rendszerváltás után nagy külföldi vállalkozók a volt szocialista termelőszövetkezetek földjeit vásárolták meg, ezt próbálnák most bővíteni.

Ebben a vajdaságban függesztették föl a nemzeti földalap legtöbb közbeszerzési eljárását: az összes felfüggesztés kétharmadát itt jegyzik. Ez 2013 januárjától 2014 májusáig 214 pályázatot jelentett, 5134 hektár, eredetileg eladásra kész terület maradt így továbbra is a földalapkezelőnél.

A gazdák mindenekelőtt a családi vállalkozások bővítésére kiírt, vagyis korlátozott körű pályázatoknál kérdőjelezik meg egyes pályázók vásárlási jogosultságát. Ezekben az esetekben gyakori a spekuláció gyanúja, a nagy cégek az alvállalatok révén játsszák ki a közbeszerzési előírásokat – írja a lap.

A Nyugat-pomerániai vajdaságban az elmúlt másfél évben összesen 8685 közbeszerzési pályázatot írtak ki 35 137 hektár földterületre. Az 5 hektárnál nagyobb terület eladása pályázatköteles, a kis- és közepes területen termelő gazdák támogatására kiírt kedvezményes pályázatokon 300 hektárnál kisebb területtel rendelkező gazdaságok indulhatnak Lengyelországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.