Így tárgyaljuk újra a gázszerződést

Nem csak gazdasági szempontok lesznek az orosz gázszerződésben.

BuL
2014. 08. 15. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapot a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt. arról tájékoztatta, hogy az orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés újratárgyalása során nemcsak gazdasági szempontokat vesznek figyelembe, hanem az ellátásbiztonság kérdése, valamint a nemzeti gázstratégia által lefektetett irányok is meghatározók lesznek.

A hosszú távú szerződéssel kapcsolatos tárgyalások menetrendjével kapcsolatban az MFGK annyit közölt, hogy a társaság illetékesei folyamatosan egyeztetnek a partnerrel.

Az 1996-ban megkötött megállapodás jövőre jár le, korábban iparági szakértők részéről felmerült, hogy a szerződést nem feltétlenül kellene újrakötni a következő két-három évben. A mostani megállapodás ugyanis minden évre vonatkozóan tartalmaz egy bizonyos gázmennyiséget, amit a hazai nagykereskedőnek akkor is át kell vennie, ha azt a fogyasztás nem indokolja, különben fizetnie kell. A hazai felhasználás elmúlt években mutatott visszaesése ezáltal évi csaknem kétmilliárd köbméter le nem hívott felesleget eredményezett, amit a szerződést követő években fel lehetne használni, ha arra az orosz fél nyitott – írja a Napi Gazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.