Indul a betakarítás

A növényállomány kezelése érésgyorsítóval a legtöbb helyen befejeződött.

NT
2014. 08. 27. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barabás Béla elmondta: idén hetvenezer hektár a napraforgó vetésterülete Békésben, a növényállomány döntő hányada olajnapraforgó. Az előzetes felmérések szerint a termés mennyisége és minősége alapján jók a terméskilátások. Hozzátette: a napraforgó tonnánkénti piaci ára 10-15 százalékkal elmarad a tavalyitól, a termelők 80-85 ezer forintért tudják értékesíteni.

A mezeipocok-fertőzés a napraforgót nem érinti olyan mértékben, mint az őszi búzát. A megye különböző részein, a gyengébb növényállományban észlelhető inkább kártétel. A korszerű agrotechnológia alkalmazásával termelt napraforgótáblákban kiegyenlített a növényállomány, a jó évekhez hasonló lesz a hektáronkénti terméshozam – tette hozzá a szövetség titkára. Békés megyében 375 ezer hektár a szántóföld nagysága, a területnek több mint húsz százalékán termelnek napraforgót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.