Ismeretlen cég a nagyok közt

Az offshore hátterű Norm Benzinkút Kft. veszi meg a Lukoil töltőállomásait.

Bodacz Péter
2014. 08. 06. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Oroszország második legnagyobb kőolajkonszernje, a Lukoil csak az utóbbi hetekben jelezte egyértelműen, hogy az anyaországot érintő szankciók miatt felülvizsgálja a régiót érintő beruházásait, az üzemanyag-értékesítési piacról való, hétfőn bejelentett kivonulása és az ezzel kapcsolatos egyéb körülmények azonban arra utalnak, hogy a döntés és a tranzakció előkészületei több hónapos múltra tekintenek vissza – vélik a lapunk által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szakértők. Mint arról tegnap beszámoltunk, a Mol Nyrt. és az orosz olajtársaság két napja, közel egy időben kiadott közleményei szerint a magyar vállalat veszi meg a Lukoil 44 kútból álló csehországi töltőállomás-hálózatát, míg 75 magyar és 19 szlovák benzinkút a Norm Benzinkút Kft.-hez kerül. (A Lukoil ukrán piacról való kivonulását egy hete jelentette be.

Ez utóbbi társaság nemcsak azért figyelemre méltó, mert a magyar piacon a kutak számát tekintve az ötödik legnagyobb szolgáltató lesz, hanem azért is, mert március előtt még nem is létezett. A nyilvános cégadatok szerint a Norm Kft.-t idén márciusban jegyezték be 20 millió forintos tőkével. Szakmai múlt hiányáról azonban nincs szó; a társaság ügyvezetője Geszti László, aki korábban a Mol kiskereskedelmi elnökhelyettese, valamint az olajtársaság horvátországi leánycége, az INA igazgatósági elnöke volt. (2011 és 2013 között pedig a Magyar Posta vezérigazgatójaként ténykedett). A Norm mögött befektetőként a Jukosz korábbi régiós képviselője, Fazakas Imre által birtokolt IMFA Petroleum Kft., valamint a Belize-ben bejegyzett Benczúr 13. Kft. áll. Lapunk megkereste Geszti Lászlót, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyletről, mivel a piacon való megjelenést még számos lépésnek, köztük a versenyhatósági jóváhagyásnak is meg kell előznie.

Piaci forrásaink szintén az ügylet Gazdasági Versenyhivatal (GVH) általi jóváhagyásának kérdését emelték a középpontba, igaz nem a hazai és szlovák kutak megszerzésében sikerrel járt Norm, hanem a Mol Nyrt. szempontjából.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.