Ismét növekedés volt a befektetési alapok piacán

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapoknál júliusban is, így 22 hónapja töretlen a növekedés – közölte összegzésében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel.

NT
2014. 08. 18. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bamosz legfrissebb adatai szerint a tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 74 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal növekedett júliusban. Ez elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhető – jegyzi meg a közlemény. A kezelt vagyon alakulása a vizsgált hónapban viszonylag egységes képet mutat, hiszen csak a pénzpiaci alapoknál volt tapasztalható kisebb csökkenés. A tőkeáramlásnál ugyanez a helyzet: a pénzpiaci alapoknál tőkekiáramlást, a többi alapnál pedig tőkebeáramlást tapasztalt a szövetség.

Júliusban összességében 85 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb pénzt a kötvényekben és a vegyes alapokban helyezték el. A hónap végén a tagok összesen 5250 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános, nyílt végű – hagyományos – értékpapíralapok adják az összvagyon többségét, 66,3 százalékát. Az ilyen típusú alapokban kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,6 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,7 százalékkal csökkent. Ezt a szövetség érthetőnek tartja, ugyanis a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a mostani piaci környezetben. A vagyon csökkenését gyakorlatilag a belföldi likviditási alapoknál történt visszaváltások okozták, ahol a tőkekiáramlás meghaladta a 38 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű magyar kötvényalapokat keresik a befektetők. Így volt ez júliusban is, de ezúttal a szabad futamidejű kötvények is hasonlóan népszerűek voltak. A tőkebeáramlás közel 42 milliárd forint, ami döntő részben a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 3,4 százalék volt.

A magyar tőzsdeindex jelentősebben esett, szemben a fejlődő piacokkal, amelyek emelkedtek. A részvényalapokba 7,3 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok most nem segítették a növekedést. Összességében a részvényalapok vagyona 1,9 százalékkal lett több júliusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.