Jelentős almatermés várható hazánkban

Körülbelül 800 ezer tonnára számítanak, ugyanakkor ekkora termés átvételére nincs felkészülve a hazai piac.

MA
2014. 08. 04. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Ferenc elmondta: a becslések alapján 800 ezer tonna almára számítanak a nyár végi illetve az őszi szüreten, ekkora termés átvételére azonban nincs felkészülve a piac. Hozzátette: a nagy termés a fogyasztóknak ugyanakkor kedvező, mert így lesz elég, jó minőségű alma a következő szezonig.

Takács Ferenc tájékoztatása szerint a statisztikai adatok alapján az országban közel 27 000 hektár almaültetvény található. Ebből még mindig jelentős a korszerűtlen, 30 évnél idősebb ültetvények aránya. Ez az oka annak – magyarázta – hogy az almatermés 60-70 százalékát az ipar dolgozza fel.

A terméktanács vezetője hozzáfűzte, hogy nem jobb a helyzet a hűtőtárolói kapacitás területén sem: az országban elméletileg 200-250 ezer tonnás hűtőkapacitás van, de ebből maximum 150 ezer tonnányira tehető a hosszú távú tárolásra alkalmas létesítmények befogadóképessége.

A magyarországi piaci lehetőségekkel kapcsolatban Takács Ferenc kifejtette, hogy az ipari feldolgozói kapacitás 450-500 ezer tonnás, már amennyiben minden üzem kihasználja lehetőségeit.

A magyarok egy évben, egy emberre számítva 12-15 kilogramm almát fogyasztanak, ami összesen 120-150 ezer tonnányi almát jelent. A boltokban azonban nemcsak hazai termelés kapható, így reálisan 80-100 ezer tonna magyar almát adnak el belföldön egy esztendőben.

Az elnök kiemelte: a számok alapján a 800 ezer tonnás várható termésből 150-200 ezer tonna almát külpiacokon kellene értékesíteni. Ez nagyon nehéz feladat, hiszen Európa nagy almatermelő országaiban is hasonlóan jó termés várható – mondta Takács Ferenc, aki szerint Oroszországban lenne lehetőség értékesítésre, ha eredményes diplomáciai tevékenységgel sikerülne ott exportpiacra lelni.

A szervezet elnöke hangsúlyozza: az Alma Terméktanács azt javasolja a termelőknek, hogy tárolják a jó minőségű étkezési almát és várják ki a kedvezőbb piaci viszonyok kialakulását.

Ugyanakkor az is sokat jelentene, ha a hazai fogyasztók keresnék a jó minőségű magyar almát az üzletekben, így 40-50 ezer tonna almával többet tudnának eladni a termelők belföldön – állapította meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.