Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Vasban

Június végén 5836 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken.

NT
2014. 08. 05. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint az álláskeresők számának csökkenése döntően a nyári közfoglalkoztatási programok eredménye. A munkaügyi központ adatai a legnagyobb (40 százalékos) csökkenést Vasvár körzetében mutatták, de 20-25 százalék közötti mérséklődés volt tapasztalható Körmend, Kőszeg, Szentgotthárd és Szombathely vonzáskörzetében is.

Június végén a gazdaságilag aktív népesség 5 százaléka volt regisztrált álláskereső Vas megyében, míg a mutató egy hónappal korábban 6,5 százalék volt.

A nyilvántartásban szereplő álláskeresők 24 százaléka tartósan, legalább 1 éve nem talált számára megfelelő munkahelyet. A regisztrált álláskeresők 36,5 százaléka legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel szeretne elhelyezkedni, 57,2 százalékuk pedig középiskolai bizonyítvánnyal keres munkát. Az álláskeresők alig több mint 6 százaléka diplomás.

A nyár első hónapjában összesen 804 új álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, csaknem 24 százalékuk (191 fiatal) pályakezdő. Júniusban összesen 656 pályakezdő keresett munkát a kirendeltségek segítségével, 17,4 százalékkal kevesebben voltak, mint egy hónappal korábban.

A tanulmányaikat befejező fiatalok beáramlása júniusban ugyan megkezdődött a kirendeltségeken, de a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően többségük el tudott helyezkedni; 40 százalékuk közfoglalkoztatási program keretében talált munkát, 10 százalékuk pedig a munkaerő-piaci képzésbe kapcsolódott be.

A nyílt munkaerőpiacon (önállóan vagy a kirendeltségek közreműködésével) minden negyedik pályakezdő álláskereső tudott elhelyezkedni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.