Jó lenne kicserélni a huzatos ablakokat

Az alacsony áram- és gázár ellenére sok esetben magasak a rezsiköltségek, mert az épületek pazarolják az energiát.

MD
2014. 08. 14. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, 2014. júliusi jelentése a lakossági villamos energia és földgáz átlagárát vizsgálja az Európai Unió 28 fővárosában. Azt vetették össze, mennyire megterhelő az európai átlagfogyasztók számára a villany és gáz árának kigazdálkodása a családi büdzséből.

Annak ellenére, hogy a felmérés szerint Budapesten kifejezetten olcsó az energia, a háztartások kiadása mégis magas európai összehasonlításban. Ennek fő oka az intézet szerint, hogy az épületek pazarolják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlennek nevezik az energiahatékonyság növelését, miután az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik – áll a közleményben. Az energiahatékonysági intézet szerint a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználása az elsők között van az unióban, jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek miatt.

A Mehi felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források – a megszokott kedvezményezetti körön túl – már lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására is felhasználhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.