időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Jó lenne kicserélni a huzatos ablakokat

MD
2014.08.14. 18:25

Az alacsony áram- és gázár ellenére sok esetben magasak a rezsiköltségek, mert az épületek pazarolják az energiát.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, 2014. júliusi jelentése a lakossági villamos energia és földgáz átlagárát vizsgálja az Európai Unió 28 fővárosában. Azt vetették össze, mennyire megterhelő az európai átlagfogyasztók számára a villany és gáz árának kigazdálkodása a családi büdzséből.

Annak ellenére, hogy a felmérés szerint Budapesten kifejezetten olcsó az energia, a háztartások kiadása mégis magas európai összehasonlításban. Ennek fő oka az intézet szerint, hogy az épületek pazarolják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlennek nevezik az energiahatékonyság növelését, miután az ország energiafogyasztásának 40 százaléka a lakásokhoz kötődik – áll a közleményben. Az energiahatékonysági intézet szerint a magyar háztartások fajlagos energiafelhasználása az elsők között van az unióban, jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek miatt.

A Mehi felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források – a megszokott kedvezményezetti körön túl – már lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására is felhasználhatók.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.